- Curiozități -

Știați că…? Curiozități despre scriitorii români

-> Liviu Rebreanu

S-a oferit voluntar pentru a se alătura războiului, dar a fost respins. Fratele său, Emil, a fost acuzat de dezertare și a fost spânzurat, fiind îngropat între Ghimeș și Palanca, unde se află un monument în cinstea lui. Povestea lui Emil a servit drept inspiraţie pentru romanul Pădurea spânzuraţilor.  

-> George Bacovia avea mare talent la desen. Astfel, în 1899, a obținut premiul I pe țară la concursul "Tinerimii române" pentru "desen artistic de pe natură". S-a dovedid un foarte bun executant la vioară și la alte instrumente din orchestra școlii, pe care a și dirijat-o.

-> Marin Preda a scris doar cu un stilou cu penița de aur și niciodată cu pixul sau creionul. După moartea sa, stiloul nu a mai scris niciodată, deoarece penița era tocită și, pentru a-l putea folosi, trebuia să știi cum să îl poziționezi, lucru pe care nimeni nu a putut să îl facă.

->Camil Petrescu nu și-a cunoscut niciodată părinții, fiind încredințat la naștere unei doici care s-a ocupat de creșterea și educația acestuia. A fost elev al Colegiului "Sf. Sava" și al Liceului "Gheorghe Lazăr" din București, a urmat cursurile Facultății de Filosofie și Litere de la Universitatea București. iar între anii 1916-1918 a fost înrolat ca ofițer în război. Scriitorul a luptat în campania din toamna lui 1916. Rănit, a revenit pe front un an mai târziu, în Moldova, unde și-a pierdut auzul unei urechi în timpul unui bombardament. A fost luat prizonier de germani în iulie 1917, închis într-un lagăr din Ungaria (Sparonyek), apoi într-unul din Boemia (Plan), fiind eliberat în primăvara anului 1918.

Iubirea pentru Camil Petrescu și prietenia cu acesta o determină pe Cella Serghi să se dedice scrisului și să stabilească prietenii literare cu Mihail Sebastian, Eugen Lovinescu, Liviu Rebreanu. Deși tânărul Camil nu i-a împărtășit iubirea, personajele feminine din opera sa au avut ca sursă de inspirație imaginea scriitoarei- doamna T sau personajele feminine din "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război".

->Lucian Blaga

Ca multe personalităţi ale României, avea un doctorat în filosofie. A fost ministru și atașat cultural în mai multe ţări europene. Spiritul său liber, care l-a făcut să scrie poezii extrem de apreciate acum, a fost și cel care a cauzat interzicerea acestor poezii pe toată durata vieţii scriitorului, deoarece acestea nu erau deloc apreciate de către sistem.
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți